ŻYĆ ZDROWO

    • Zdrowie
    • Choroby
    • Profilaktyka
    • Usługi
    • Porady i informacje
    • Dieta
    • Uroda
    • Zdrowy styl życia
    ✕

    Krótka historia włoskiej pizzy

    Dieta

    Krótka historia włoskiej pizzy

    admin 11:49 am

    Kiedy mówimy „kuchnia włoska”, najczęściej myślimy „pizza”. Takie skojarzenie ma zdecydowana większość z nas. Nie jest ono bezpodstawne: to właśnie pizza jest jednym z najbardziej znanych włoskich dań. Dzisiaj pizzę serwują restauracje na całym świecie, w tym również w Polsce. Jaka jest historia tego wyjątkowego dania?

    Początki

    Mało kto wie, że pomysł pieczenia chleba i smarowania go czymś przed jedzeniem nie jest włoski. Zawdzięczamy go Gregom, którzy jako pierwsi zaczęli wypiekać coś, co dzisiaj uznać można za pierwowzór pizzy. Wieki mijały, a pizza w znanej nam formie nie pojawiała się. I tak aż do XVI wieku, kiedy to w Neapolu powszechny stał się chleb płaski jak patelnia, na którym lądowały aromatyczne zioła, ser bądź ryba i oliwa. Pierwsza pizza była daniem mało wyrafinowanym, niezwykle prostym i tanim. Uchodziła za danie chłopskie, które przyrządzali najbiedniejsi. Co jednak ciekawe, szybko zyskała ona uznanie również w oczach arystokracji. Za wielkiego fana pizzy uważany był między innymi Ferdynand I Burbon, który był królem Neapolu oraz Sycylii. Co jednak ciekawe, Maria Karolina z Habsburgów, która była jego żoną, nie rozumiała jego gustów kulinarnych.

    Pizza Margherita

    Rok 1889 był niezwykle ważny dla rozwoju pizzy. To właśnie wówczas królowa Małgorzata Sabaudzka dostała od swojego kucharza placek, na którym znalazł się sos pomidorowy, bazylia oraz mozzarella. Danie było niezwykle proste, ale okazało się, że królowej bardzo przypadło do gustu. Tak narodziła się najsłynniejsza do dziś pizza – pizza Margherita.

    Podbój świata

    Początek XX wieku to czas, kiedy Włosi tłumnie wyjeżdżali do Stanów Zjednoczonych. Nie ma więc nic dziwnego w tym, że pizza zaczęła pojawiać się również w innych zakątkach świata. W Nowym Jorku jak grzyby po deszczu wyrastały pizzerie cieszące się coraz większą popularnością wśród miejscowych.

    Pizza to wyśmienite, a jednocześnie bardzo proste danie kuchni włoskiej. Chcąc zjeść pizzę – niezależnie od tego czy ma to być pizza w Krakowie, Warszawie czy innym mieście – można być pewnym, że dzisiaj nie będzie to żaden problem.

    Sprawdź też https://www.pizzadominium.pl/lokale/krakow-rynek-glowny

    Previous Article

    Lactobacillus rhamnosus – co to takiego i dlaczego warto wiedzieć?

    Next Article

    Różne rodzaje pizzy

    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

    Latest Posts

    Różne rodzaje pizzy

    Różne rodzaje pizzy

    Krótka historia włoskiej pizzy

    Krótka historia włoskiej pizzy

    Lactobacillus rhamnosus – co to takiego i dlaczego warto wiedzieć?

    Lactobacillus rhamnosus – co to takiego i dlaczego warto wiedzieć?

    Najnowsze wpisy

    • Różne rodzaje pizzy
    • Krótka historia włoskiej pizzy
    • Lactobacillus rhamnosus – co to takiego i dlaczego warto wiedzieć?
    • Dobroczynne właściwości jeżówki
    • Jak zwiększyć ilość mleka w piersiach?
    • Smaczna pizza w każdym mieście
    • Dlaczego góry są idealnym miejscem na wczasy dla seniora?
    • Często czy rzadko – z jaką częstotliwością należy myć włosy?
    • Rodzaje pizzy
    • Sekret idealnej cery

    Kategorie

    • Choroby
    • Dieta
    • Porady i informacje
    • Profilaktyka
    • Uncategorized
    • Uroda
    • Usługi
    • Zdrowie
    • Zdrowy styl życia
    Arba WordPress Theme by XstreamThemes.