ŻYĆ ZDROWO

    • Zdrowie
    • Choroby
    • Profilaktyka
    • Usługi
    • Porady i informacje
    • Dieta
    • Uroda
    • Zdrowy styl życia
    ✕

    Dobroczynne właściwości jeżówki

    Zdrowy styl życia

    Dobroczynne właściwości jeżówki

    admin 7:05 am

    Jeżówka uprawiana jest w wielu ogrodach jako roślina ozdobna. Warto wiedzieć, że jest to nie tylko dekoracyjny kwiat, ale też roślina o cennych właściwościach znajdujących zastosowanie w medycynie i kosmetyce. Jak wygląda echinacea i na co pomaga wyciąg z jeżówki?

    Jeżówka – co to za roślina?

    Jeżówka to bylina z rodziny astrowatych. Najczęściej spotykaną odmianą jest jeżówka purpurowa (Echinacea purpurea), która pochodzi z Ameryki Północnej, szeroko uprawiają jest też w Europie i Azji, głównie w celach leczniczych. Jej dobroczynne właściwości znane były już przed wiekami wśród indiańskich plemion żyjących na terenie krainy Wielkich Jezior. Stosowali oni jeżówkę na trudno gojące się rany i ukąszenia węży, a także do leczenia chorób takich jak błonica, kiła, malaria czy szkarlatyna.

    Jeżówka rośnie w większych kępach. Roślina może osiągać wysokość 1,8 m. Ma lancetowate, ząbkowane na brzegach liście i kwiaty o wydłużonych płatkach zebranych wokół wypukłego środka. Jeżówka wyróżnia się wyrazistym, słodkawym i nieco mdłym zapachem. Jej grube korzenie są jadalne. Jeżówki uprawiane w ogrodach są odporne na mróz. Najlepiej rosną w żyznej ziemi, na słonecznych stanowiskach.

    Roślina ta została doceniona na początku XX wieku, kiedy odkryto jej właściwości immunostymulujące. W latach 20. i 30. XX wieku stała się bardzo popularna w Stanach Zjednoczonych i krajach Europy Zachodniej. W Polsce w celach leczniczych zaczęła być stosowana w latach 90. ubiegłego wieku. W czasach dużej popularności antybiotyków została nieco zapomniana, jednak w ostatnich latach z powrotem wraca do łask.

    Wyciąg z echinacei – do czego się go stosuje

    Najpopularniejszym zastosowaniem wyciągu z jeżówki jest wzmacnianie organizmu. Roślina ta wspomaga aktywność komórek układu odpornościowego, działa przeciwgorączkowo, napotnie i przeciwzapalnie. Echinaceę można przyjmować wspomagająco w czasie choroby lub profilaktycznie w sezonie jesienno-zimowym.

    W aptekach dostępna jest w postaci wyciągów, kropli, syropów, tabletek czy kapsułek takich jak np. Herbaya.

    Wyciąg z jeżówki ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Pozytywnie wpływa na układ trawienny – pobudza wydzielanie soku żołądkowego i trzustkowego, działa żółciotwórczo i żółciopędnie, a także poprawia przemianę materii.

    Oprócz wymienionych zastosowań, wyciągu z jeżówki można też używać zewnętrznie, na skórę. Ma działanie łagodzące i przyspieszające gojenie się ran. Jest składnikiem wielu preparatów dermatologicznych. Maść zawierająca w swoim składzie echinaceę sprawdza się w leczeniu egzemy, stanów zapalnych skóry, opryszczki czy owrzodzeń.

    Previous Article

    Jak zwiększyć ilość mleka w piersiach?

    Next Article

    Lactobacillus rhamnosus – co to takiego i dlaczego warto wiedzieć?

    Latest Posts

    Różne rodzaje pizzy

    Różne rodzaje pizzy

    Krótka historia włoskiej pizzy

    Krótka historia włoskiej pizzy

    Lactobacillus rhamnosus – co to takiego i dlaczego warto wiedzieć?

    Lactobacillus rhamnosus – co to takiego i dlaczego warto wiedzieć?

    Najnowsze wpisy

    • Różne rodzaje pizzy
    • Krótka historia włoskiej pizzy
    • Lactobacillus rhamnosus – co to takiego i dlaczego warto wiedzieć?
    • Dobroczynne właściwości jeżówki
    • Jak zwiększyć ilość mleka w piersiach?
    • Smaczna pizza w każdym mieście
    • Dlaczego góry są idealnym miejscem na wczasy dla seniora?
    • Często czy rzadko – z jaką częstotliwością należy myć włosy?
    • Rodzaje pizzy
    • Sekret idealnej cery

    Kategorie

    • Choroby
    • Dieta
    • Porady i informacje
    • Profilaktyka
    • Uncategorized
    • Uroda
    • Usługi
    • Zdrowie
    • Zdrowy styl życia
    Arba WordPress Theme by XstreamThemes.