ŻYĆ ZDROWO

    • Zdrowie
    • Choroby
    • Profilaktyka
    • Usługi
    • Porady i informacje
    • Dieta
    • Uroda
    • Zdrowy styl życia
    ✕

    Skutki braku witaminy D

    Zdrowie

    Skutki braku witaminy D

    admin 9:53 am

    Obniżenie odporności, złe samopoczucie, a nawet występowanie stanów depresyjnych – to główne przyczyny obniżonej zawartości witaminy D w organizmie. Brat „słonecznej witaminy” sprawia, że człowiek czuje się podenerwowany, rozdrażniony, zaniepokojony i osłabiony. Co ważniejsze, osłabieniu ulegają także mięśnie i stawy.

    Efektem braku witaminy D może być krzywica u dzieci lub osteoporoza u osób dorosłych, otyłość brzuszna, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca typu 2, a nawet stwardnienie rozsiane oraz niektóre nowotwory.

    Jak uzupełnić braki witaminy D?

    Witamina D spełnia ważną funkcję w organizmie człowieka. Brak witaminy D skutkuje wieloma, mniej lub bardziej poważnymi dolegliwościami zdrowotnymi. Niedobory witaminowe uwidaczniają się już w życiu płodowym. Skutkiem braku witaminy D może być trwałe uszkodzenie płodu, zwłaszcza w obrębie rozwijającego się mózgu, efektem czego są poważne dolegliwości zdrowotne, m.in. autyzm czy skłonności schizofreniczne. Więcej na stronie http://www.vitrumd3.pl/brak-niedobory-witaminy-d3

    Witamina D

    W przypadku noworodków brak witaminy D może doprowadzić do rozwoju krzywicy. Wyraźnym sygnałem informującym o niedoborze tego pierwiastka jest charakterystyczne spłaszczenie tylnej części głowy oraz występujące na czole guzki. Niemowlęta, które znaczną część czasu spędzają leżąc na brzuszku, mogą mieć tzw. „żabi brzuch”. Odpowiedni poziom witaminy D jest ważny także w przypadku osób dorosłych. Warto przypomnieć, że witamina D bierze udział w wielu procesach zachodzących w organizmie, koordynując pracę większości narządów. Poza stymulowaniem gospodarki wapniowo-fosforanowej, witamina D koordynuje pracę układu sercowo-naczyniowego, nerwowego i immunologicznego, niwelując rozwój wielu poważnych przewlekłych chorób. Brak witaminy D w znaczny sposób przyczynia się do powstawania otyłości, gdyż spowolnione zostaje spalanie tłuszczów. Efektem niewłaściwej gospodarki witaminowej może być ponadto cukrzyca typu 2, nadciśnienie, choroby sercowo-krążeniowe, stwardnienie rozsiane, a także niektóre nowotwory. W początkowej fazie brak witaminy D jest praktycznie nieodczuwalny, mimo to przez cały czas w organizmie zachodzą niekorzystne zmiany, prowadzące do mniej lub bardziej poważnych zaburzeń zdrowotnych.

    Previous Article

    Walka z niechcianą nadwagą

    Next Article

    Udana rocznica ślubu

    Latest Posts

    Różne rodzaje pizzy

    Różne rodzaje pizzy

    Krótka historia włoskiej pizzy

    Krótka historia włoskiej pizzy

    Lactobacillus rhamnosus – co to takiego i dlaczego warto wiedzieć?

    Lactobacillus rhamnosus – co to takiego i dlaczego warto wiedzieć?

    Najnowsze wpisy

    • Różne rodzaje pizzy
    • Krótka historia włoskiej pizzy
    • Lactobacillus rhamnosus – co to takiego i dlaczego warto wiedzieć?
    • Dobroczynne właściwości jeżówki
    • Jak zwiększyć ilość mleka w piersiach?
    • Smaczna pizza w każdym mieście
    • Dlaczego góry są idealnym miejscem na wczasy dla seniora?
    • Często czy rzadko – z jaką częstotliwością należy myć włosy?
    • Rodzaje pizzy
    • Sekret idealnej cery

    Kategorie

    • Choroby
    • Dieta
    • Porady i informacje
    • Profilaktyka
    • Uncategorized
    • Uroda
    • Usługi
    • Zdrowie
    • Zdrowy styl życia
    Arba WordPress Theme by XstreamThemes.